Herstellen van PAIN bestand na foutmelding bank
Last Updated 8 years ago

SEPA

Via de volgende link is het makkelijk om PAIN bestanden te controleren op foutmeldingen:

De ING stelt een online methode ter beschikking om een SEPA bestand te testen. Deze test site is overigens in het Engels. De validatie geldt overigens voor bestanden voor alle banken! Ga naar https://ing-fvt.liaison.com/welcome.do en sluit aan met username ING10 en wachtwoord Format10. Accepteer de Disclaimer en u komt op een pagina met veel opties. De voor u relevante is de vierde van onderaf "The Netherlands SEPA Direct Debit (BvN)". Klik op die optie en op het volgende scherm kunt u een bestand uploaden. Doe dat met het bestand wat fouten geeft bij de bank en klik op "Validate". Afhankelijk van de grootte van het bestand krijgt snel of heel snel een reactie. Als er een groene V komt te staan, dan is het bestand goed. Maar meestal komen er één of meerdere rode X-en te staan die elk een fout aangeven. En meestal wijzen ze naar een "lege" BIC code (te zien door <BIC />). Dat komt dan door een fout IBAN nummer. Dat nummer staat een paar regels verder in het bestand. Of anders staan in de buurt van de foutcode ook de gegevens van de inschrijver. In ieder geval krijgt u een regel nummer in het bestand te zien waar de fout staat.

Wellicht kunt u nu aan de hand van deze informatie naar de persoon die het betreft. En meestal klopt dan het IBAN nummer niet.

U kunt het beste het programma Notepad++, download hier,  downloaden om het PAIN bestand per regelnummer te kunnen bekijken.

BRON: http://www.mijnvolksuniversiteit.nl/wiki/index.php/SEPA